Ce este vitiligo?

Aproape 1% din populația lumii are vitiligo. Când aveți vitiligo, celulele care sunt responsabile pentru culoarea pielii sunt distruse. Aceste celule, numite melanocite, nu mai produc pigment de piele, numit melanină. Odată ce celulele nu mai produc melanină, zonele pielii tale își vor pierde culoarea sau vor deveni albe.

Vitiligo poate afecta orice zonă a pielii, dar se întâmplă frecvent pe față, gât și mâini și în pliurile pielii. Chiar dacă vitiligo poate afecta multe părți diferite ale corpului, nu este contagios. O persoană cu vitiligo nu o poate transmite altcuiva.

Care sunt simptomele vitiligo?

Simptomul principal al vitiligo sunt pete albe pe piele. Și poate afecta orice zonă a corpului, chiar și zonele din jurul ochilor.

Petele pot fi mari sau mici și apar ca unul dintre următoarele modele:

  1. Segmentare sau focale: petele albe tind să fie mai mici și să apară într-una sau câteva zone. Când vitiligo apare într-un model focal sau segmentar, tinde să rămână într-o zonă, pe o parte a corpului. De asemenea, progresează mai lent decât vitiligo generalizat.
  2. Nesegmentare sau generalizate: pete albe larg răspândite apar simetric pe ambele părți ale corpului. Acesta este cel mai frecvent model și poate afecta celulele pigmentare de oriunde pe corp.

Cum este diagnosticat vitiligo?

De obicei, petele albe sunt ușor vizibile pe piele, dar medicul dermatolog poate folosi o lampă Wood, care strălucește cu lumină ultravioletă (UV) pe piele pentru a ajuta la diferențierea de alte afecțiuni ale pielii.

Vitiligo poate provoca încredere de sine scăzută. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dermatolog vă poate sugera să vorbiți cu un consilier.

Cum se tratează vitiligo?

Nu există leac pentru vitiligo. Scopul tratamentului medical este de a crea o nuanță uniformă a pielii fie prin restabilirea culorii (repigmentare), fie prin eliminarea culorii rămase (depigmentare).

Tratamentele comune includ camuflarea cosmetică, terapia de repigmentare, terapia cu lumină și intervenția chirurgicală.

Adresați-vă întotdeauna medicului dumneavoastră dacă începeți să aveți reacții adverse din cauza unui tratament. Acesta vă pot reajusta doza sau vă pot oferi alternative.

Vitiligo