Ce sunt verucile?

Negii obișnuiți sunt excrescențe mici, granuloase ale pielii care apar cel mai adesea pe dosul mâinilor, pe degete, pe pielea din jurul unghiilor și pe picioare. Negii se simt aspri la atingere, ca niște umflături dure. Dimensiunea lor este ca a unui bob de mazăre.

Aceste excrescențe mici, necanceroase apar atunci când pielea este infectată cu HPV (virusul papiloma uman). Deoarece sistemul imunitar al fiecărei persoane răspunde diferit la virus, nu toți cei care intră în contact cu HPV vor avea un neg.

Cum se răspândesc?

Negii sunt foarte contagioși și sunt transmiși prin contact direct cu pielea, cum ar fi atunci când îți spargi singur un neg acasă și apoi atingi o altă zonă a corpului. Din acest motiv e important să îți speli mâinile foarte bine dupa ce atingi negii.

Negii mai pot fi transmiși de la o persoană la alta, prin contact direct sau în mod indirect. Se folosește același prosop, aparat de ras, sau se intră în contact cu aceeași suprafață, cum ar fi o podea.

Când să mergi la doctor?

Dacă nu ești sigur că umflătura de sub piele este un neg (unele tipuri de cancer de piele seamănă cu ele), nu se îmbunătățește cu tratamentul la domiciliu, te doare sau jenează, ar trebui să îți faci o programare la medicul dematolog. Cel mai bun tratament depinde de vârstă, starea ta de sănătate și de tipul de neg.

Verucile