Ce sunt vegetaţiile veneriene?

Vegetațiile veneriene, cunoscute și sub denumirea de negi genitali, sunt o infecție comună cu transmitere sexuală cauzată de un virus numit Virus Papiloma Uman (HPV). Acest virus se transmite de la o persoană la alta prin sex vaginal și anal, prin împărțirea jucăriilor sexuale și, rar, prin sex oral. Infecția cu HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală (ITS). Anumite forme ale virusului pot provoca cancer de col uterin, rectal, vulvar, vaginal și penisan.

Unde apar vegetaţiile veneriene?

La fel ca multe boli cu transmitere sexuală, HPV nu are întotdeauna simptome vizibile. Dar atunci când apar simptome, negii pot fi observați în jurul zonei genitale.

 1. La femei, negii genitali pot crește pe vulvă, pe pereții vaginului, în zona dintre organele genitale externe și anus, pe canalul anal și pe colul uterin.
 2. La bărbați, aceștia pot apărea pe vârful sau pe tija penisului, pe scrot sau pe anus.

Negii genitali se pot dezvolta și în gura sau gâtul unei persoane care a avut contact sexual oral cu o persoană infectată.

Semnele și simptomele vegetaţiilor veneriene:

 • Umflaturi mici, de culoarea cărnii, maro sau roz în zona genitală
 • O formă asemănătoare unei conopidă cauzată de mai mulți negi apropiați
 • Mâncărime sau disconfort în zona genitală
 • Sângerare în timpul actului sexual

Negii genitali pot fi atât de mici și plați încât să fie invizibili. Rareori, totuși, se pot multiplica în grupuri mari la cineva cu un sistem imunitar suprimat.

Cum sunt diagnosticate vegetaţiile veneriene?

Pentru a diagnostica această afecțiune, medicul dermatolog va face următoarele:

 • Pune întrebări despre sănătatea dvs. și istoricul sexual. Aceasta include simptomele pe care le-ați experimentat și dacă ați făcut sex, inclusiv sex oral, fără prezervativ.
 • De obicei, un medic poate recunoaște negii genitali în timpul unui examen fizic. Aceasta poate implica privirea în interiorul vaginului sau anusului.
 • Aplicarea unei soluții blânde de acid acetic (oțet) pentru a evidenția creșterile mai puțin vizibile.
 • Rareori, medicul poate lua o biopsie, o mostră mică de piele, a unui neg pentru teste suplimentare.
 • Unii negi genitali sunt atât de mici încât medicul dermatolog îi pot detecta doar cu un instrument numit colposcop. Un examen colposcopic al colului uterin și al vaginului sau un test Papanicolau poate ajuta la diagnosticarea acestor negi.

Deoarece negii durează adesea să se dezvolte după ce persoana contractă infecția, medicul poate cere persoanei respective să se întoarcă pentru un control de urmărire.

Cum se tratează vegetaţiile veneriene?

Tipul de tratament care vi se va oferi depinde de cum arată negii și unde sunt situați pe organul genital.

Opțiunile de tratament includ:

 1. cremă sau lichid: de obicei, tratamentul durează timp de câteva săptămâni.
 2. intervenție chirurgicală: un medic sau o asistentă poate tăia, arde sau folosi un laser pentru a îndepărta negii.
 3. congelare: un medic sau o asistentă îngheață negii.

Pot dura săptămâni sau luni pentru ca tratamentul să funcționeze. Tratamentele pot provoca durere, iritație, cicatrici sau senzație de arsură.

Cum să preveniți apariția vegetaţiilor veneriene?

Cel mai bun mod pentru prevenirea infecției cu HPV și a negilor genitali este să limitați contactul sexual cu o singură persoană. Dacă acest lucru nu este o opțiune, prezervativele pot oferi o oarecare protecție, dar prezervativele nu sunt 100% eficiente, deoarece nu acoperă întregul penis sau zonele înconjurătoare. Dacă aveți vârsta recomandată de medic, vă puteți vaccina împotriva HPV. Vaccinul HPV poate proteja împotriva negilor genitali.

Vegetații veneriene