R1aesthetic by Raluca Harnagea

Tratamentul papiloamelor. Confruntarea cu papiloamele apărute la nivelul pielii este o problemă manifestată de un procent foarte mare al populaţiei. Cauzele apariţiei acestora sunt multiple, însă riscul pentru sănătate este minim, indiferent de contextul în care s-au manifestat. Aceste mici escrescenţe sunt caracterizate ca tumori benigne, de culoarea pielii sau puternic pigmentate, de dimensiuni foarte mici sau chiar de mărimi impresionante.  Pot apărea în configuraţie singulară sau se pot manifesta în grup. Zonele cel mai des afectate sunt cele de pliu, respectiv gât, axile, inghinal sau submamar. 

Cauzele apariţiei papiloamelor

Cauzele care conduc la apariţia papiloamelor sunt multiple. Studiile au demonstrat că un rol important în astfel de manifestări revine bagajului genetic, existând persoane care au o predispoziţie către apariţia papiloamelor. Pe lângă acest aspect, aparţia papiloamelor poate fi facilitată şi susţinută de anumite contexte medicale, de tendinţa către obezitate, de dezechilibrele hormonale şi expunerea necontrolată la soare. În acelaşi timp, există situaţii în care cauza manifestării papiloamelor o constituie anumite subtipuri ale virusului HPV manifestate la nivelul pielii.

Tratamente

Este foarte important ca diagnosticarea papiloamelor să fie efectuată de către specialişti, astfel că un constrol dermatologic este esenţial atunci când se doreşte indepărtarea acestor escrescenţe. În funcţie de contextul şi istoricul medical al pacientului, dar şi de tipul de papiloame manifestat, este posibil ca medicul specialist să recomande urmarea unui tratament medicamentos, în vederea reglării activităţii hormonale sau pentru a diminua acţiunea diferitelor subtipuri de virusuri. Însă, pentru eliminarea papiloamelor se va stabili împreună cu pacientul, procedura prin care se va interveni local. Există o serie de proceduri chirurgicale, sigure şi foarte eficiente, reprezentate printr-un risc minim în ceea ce priveşte reapariţia papiloamelor în acelaşi loc. Printre procedurile la care se poate apela pot fi enumerate electroterapia, crioterapia sau excizia shave. Oricare dintre aceste proceduri este uşor de aplicat, iar rezultatele vor fi foarte mulţumitoare, îndepărtând cu succes micile escrescenţe inestetice.

Electroterapia

Electroterapia este tehnica prin care se intervine asupra zonei vizate folosind impulsuri electrice. Acestea au rolul de a  regenera şi stimula ţesuturile asupra cărora se acţionează.

Crioterapia

Crioterapia reprezintă o procedură foarte des adoptată în îndepărtarea papiloamelor,  intervenindu-se asupra micilor escrescenţe,  prin intermediul îngheţării cu azot lichid. Este o procedură sigură, în urma căreia pielea poate manifesta o uşoară iritare, în scurt timp instalându-se  refacerea totală.

Shave excizia

Shave excizia este procedura chirurgicală care  reprezintă o altă abordare atunci când se vizează îndepărtarea papiloamelor. Presupune utilizarea unei chiurete pentru îndepărtarea chirurgicală a formaţiunilor de la nivelul pielii şi este minim invazivă. În urma aplicării oricăreia dintre aceste proceduri, papiloamele nu vor mai apărea în acelaşi loc, însă nu se diminuează riscul de a se manifesta  în continuare la nivelul pielii, dacă există o predispoziţie în acest sens.

Programează-te acum la un consult dermatologic!

Tratamentul papiloamelor - Dr. Raluca Harnagea - Medic Dermatolog
0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop