Papiloame genitale

Papiloamele sun reprezentate de un ţesut crescut în exces pe diferite suprafeţe ale corpului. Acestea pot fi manifestate atât de către femei, cât şi de către bărbaţi, existând contexte favorabile care conduc la apariţia micilor escrescenţe. Aspectul papiloamelor este asemănător aluniţelor, au dimensiuni variate şi nuanţe mai mult sau mai puţin pronunţate, preponderent maro închis. Apariţia papiloamelor este influenţată de vârstă, diferite contexte medicale traversate, probleme instalate la nivelul metabolismului sau de o activitate hormonală dezechilibrată specifică perioadelor de sarcină. Papiloamele nu pun sănătatea în pericol, însă pot genera inflamaţii locale, iritaţii şi disconfort, având în acelaşi timp un aspect inestetic.

Ce sunt papiloamele genitale sau negii genitali

Papiloamele genitale sunt şi acestea reprezentate de un ţesut crescut în exces, asemănător aluniţelor. Papiloamele au dimensiuni mici, apar pe suprafaţa organelor genitale şi au capacitatea de a provoca disconfort, durere şi iritaţii. Papiloamele genitale sunt cauzate de o infecţie  cu transmitere sexuală, aceasta având la bază anumite tulpini ale virusului papiloma uman. Aceste virusuri sunt catalogate de către specialişti ca având un risc foarte scăzut în ceea ce priveşte declanşarea cancerului. Acest tip de infecţie este cea mai frecvent întâlnită având un potenţial foarte mare de transmitere. Papiloamele genitale pot apărea cu preponderenţă la persoanele cu vârsta sub 30 de ani şi la cele cu un sistem imunitar scăzut. 

Simptome

Papiloamele genitale pot apărea sub forma unei erupţii singulare sau în grup. Acestea pot genera durere, mâncărime, sângerare şi chiar modificarea fluxului de urină. Pot fi localizate extern, în jurul coapselor, anusului sau penisului, cât şi intern, în interiorul vaginului sau anusului. Cele localizate intern sunt mult mai greu de depistat, însă prezenţa lor va fi manifestată prin secreţii vaginale, sângerare şi mâncărimi. Acest tip de papiloame genitale se poate manifesta şi în zona cavităţii orale. 

Diagnosticare şi tratament 

Papiloamele genitale pot fi diagnosticate vizual printr-un examen de specialitate. În cazul în care  sunt foarte greu vizibile, folosirea substanţelor de contrast vor facilita evidenţierea acestora. Medicul specialist va recomanda un tratament medicamentos, însă în cazul în care organismul nu reacţionează la schema recomandată, se impune intervenţia prin alte proceduri, cu scopul de a le elimina total. Fie că se adoptă crioterapia sau electroterapia, pacientul va avea nevoie de o perioadă de recuperare şi protecţie suplimentară. Reapariţia papiloamelor genitale este mai frecventă în primele luni urmate tratamentului şi procedurilor aplicate. 

Complicaţiile produse de papiloamele genitale

Complicaţiile se vor manifesta atunci când papiloamele cresc în dimensiune, un context specific în special femeilor însărcinate. Se pot confrunta cu dificultăţi la urinare şi  un disconfort neplăcut. În cazuri foarte rare, virusul răspunzător de manifestarea papiloamelor genitale poate  fi transmis nou-născutului. 

Programează-te acum la un consult dermatologic!

Totul despre papiloamele genitale