Cancerul de piele este reprezentat printr-o alterare a aspectului pielii, generată de modificările care au loc în ADN-ul celulelor. Primele semnale ale prezenţei unei afecţiuni la nivelul pielii, sunt depistate chiar de către pacient, context care trebuie semnalat medicului dermatolog. În funcţie de specificul modificărilor survenite la nivelul stratului exterior al pielii, medicul poate demara investigaţiile suplimentare specifice.

 

Examenul dermatologic

O examinare dermatologică constă într-o discuţie iniţială dintre pacient şi medic. Clinica Aesthetic îşi întâmpină pacienţii într-un cadru plăcut, Medicul Dermatolog Raluca Harnagea  demarând cu profesionalism şi dedicare procesul de examinare.  În urma dialogului, medicul  intră în posesia unor informaţii extrem de importante, precum istoricul medical al pacientului, factorii de risc la care a fost expus şi datele  legate de bagajul genetic moştenit. Ulterior acestei anamneze, se efectuează examinarea leziunilor prin inspecţie şi palpare, dar şi prin folosirea dermatoscopului care permite mărirea imaginii leziunii şi analizarea în detaliu a tumorii existente pe piele. În funcţie de specificul manifestărilor cutanate, medicul va stabili cu ce tip de cancer de piele se poate confrunta pacientul. Carcinomul bazocelular  se poate manifesta printr-o rană care sângerează, pete roşiatice, iritaţii, un nodul roz-strălucitor, o zonă albicioasă asemănătoare cicatricilor, cu o margine uşor definită. Carcinomul spinocelular poate fi semnalat de pete roşii persistente, răni deschise sau excrescenţe aspre cu o depresiune  localizată central. Cancerul cu celule Merkel are aspectul unei tumori  foarte ferme, dar nedureroasă, de culoare roz, roşu sau violet-albăstrui. Melanomul se manifestă prin modificarea formei şi culorii unei aluniţe, aspecte care vor fi de ajutor medicului în vederea stabilirii diagnosticului.

 

Biopsia

Testarea finală şi cea mai sigură o reprezintă biopsia. Pentru a se pune diagnosticul de cancer de piele este nevoie de efectuarea acestei proceduri, în vederea stabilirii caracteristicilor tumorii care poate fi canceroasă sau benignă.  Biopsia presupune îndepărtarea unei zone de ţesut care va fi dată spre examinare medicului patolog. În urma examinării, se poate stabili diagnosticul exact şi real, confirmându-se sau infirmându-se prezenţa cancerului de piele.

 

Stadiile cancerului

Pentru stabilirea stadiilor cancerului, medicii folosesc sistemul TNM. T-face referire la mărimea şi localizarea tumorii, N-provine de la termenul Nod şi vorbeşte despre răspândirea tumorii către ganglionii limfatici, iar M-Metastaza, făcând referire la răspândirea cancerului la alte organe. În urma stabilirii acestor coordonate, medicii pot elucida stadializarea cancerului de piele. Astfel, există 5 stadii. Stadiul 0 se află la nivelul epidermei şi prezintă un risc foarte mic de răspândire către alte arii ale corpului. Stadiul 1 se regăseşte tot la nivel cutanat şi are o manifestare moderată. În Stadiul 2 cancerul este deja adâncit, afectând ţesutul conjunctiv fibros aflat sub epiderm, respeciv dermul. Stadiul 3 defineşte un cancer deja extins către sistemul limfatic, aflat într-un stadiu denumit metastază de tranzit. În Stadiul 4, cancerul s-a răspândit în organism, prin sânge. Este stadiul în care oricare organ poate fi atacat.