Ce este sifilisul?

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală cauzată de bacterii. Poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Puteți lua sifilis prin sex oral, vaginal sau anal neprotejat cu o persoană care este infectată. De asemenea, se poate răspândi prin contact piele pe piele dacă este prezentă erupția cutanată.

Sifilisul se poate transmite și de la mamă la copil în timpul sarcinii și la naștere. Acesta se numește sifilis congenital.

Care sunt simptomele sifilisului?

Dacă nu este tratat, sifilisul progresează în patru etape. Infecția provoacă simptome diferite în fiecare etapă. În prima și a doua etapă, oamenii sunt foarte contagioși și pot transmite cu ușurință infecția partenerilor lor sexuali.

Etapele sifilisului sunt:

  1. Sifilis primar: prima etapă are loc la două până la 12 săptămâni după expunerea la bacterii. În această etapă, pe organele genitale sau în gură se dezvoltă o rană netedă, roșie, numită șancru. Dispare de la sine în câteva săptămâni sau luni. Sancrul este mic și, de obicei, nedureros, așa că este posibil să nu știți că există.
  2. Sifilis secundar: La aproximativ una până la șase luni după ce șancrul dispare, pe corp apare o erupție cutanată de sifilis aspră, denivelată, de obicei pe palmele și tălpile picioarelor. Este posibil să aveți, de asemenea, simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, oboseală, dureri în gât și dureri musculare. Aceste simptome pot apărea și dispar timp de luni sau ani.
  3. Sifilis latent: Dacă sifilisul nu este tratat în primele două etape, infecția trece în stadiul latent. Deși nu există semne sau simptome exterioare de sifilis în această fază, infecția vă poate afecta inima, oasele, nervii și organele. Această etapă poate dura câțiva ani.
  4. Sifilisul terțiar (tardiv): pentru mulți oameni, simptomele nu progresează dincolo de faza latentă, fie pentru că infecția se vindecă de la sine, fie pentru că simptomele sunt prea ușoare pentru a fi observate. Aproximativ o treime dintre oameni progresează la faza târzie a sifilisului, care provoacă o serie de probleme grave de sănătate. Poate afecta diferite organe, în principal creierul și inima. Pot apărea complicații severe.

Sifilisul poate fi vindecat cu ușurință cu medicamente (antibiotice, penicilina ) dacă îl tratați devreme. Dar, fără tratament, poate duce la boli cronice ale creierului sau ale inimii și poate fi fatal. De aceea, testarea BTS este atât de importantă – cu cât știți mai devreme că aveți sifilis, cu atât mai repede puteți scăpa de el.

Sifilis