Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală a pielii care provoacă pete solzoase roșii, cu mâncărimi, cel mai frecvent pe genunchi, coate, trunchi și scalp. Psoriazisul nu poate fi transmis de la o persoană la alta.

Care este cauza principală a psoriazisului?

Cauza exactă nu a fost identificată, însă psoriazisul este cauzat, cel puțin parțial, de către sistemul imunitar care atacă în mod eronat celulele sănătoase ale pielii. Dacă ești bolnav sau te lupți cu o infecție, sistemul tău imunitar va lupta împotriva infecției. Acest lucru ar putea declanșa apariția psoriazisului.

Există mai multe tipuri de psoriazis, printre care:

  1. Psoriazisul în plăci este cea mai comună formă. Apare de obicei pe coate, genunchi, partea inferioară a spatelui și scalpului.
  2. Psoriazisul unghial provoacă decolorarea și creșterea anormală a unghiilor. Unghiile psoriazice se pot slăbi și separa de patul unghial. Cazurile severe pot provoca sfărâmarea unghiei.
  3. Psoriazisul gutat este de obicei declanșat de infecţia streptococică. Este marcată de leziuni mici, în formă de picături, la nivelul trunchiului, brațelor sau picioarelor.
  4. Psoriazisul inversat provoacă piele roșie care se agravează prin frecare sau transpirație. Infecțiile fungice pot declanșa acest tip de psoriazis.
  5. Psoriazisul pustulos este o formă rară de psoriazis, provoacă leziuni clar definite, pline de puroi.
  6. Psoriazisul eritrodermic este cel mai puțin obișnuit tip de psoriazis, poate acoperi întregul corp cu o erupție roșie, care poate provoca mâncărimi sau o arsură intens.
  7. Artrita psoriazica cauzează articulații umflate, dureroase, care sunt tipice pentru artrita.

Tratament Psoriazis

Din fericire, există multe tratamente. Unele încetinesc creșterea de noi celule ale pielii, iar altele ameliorează mâncărimea și pielea uscată. Medicul dermatolog va selecta un plan de tratament potrivit în funcție de dimensiunea erupției cutanate, de locul în care se află pe corp, de vârstă, dar și de sănătatea generală a pacientului.

Tratamentele comune includ:

  • Tratament medicamentos
  • Terapia cu lumină
  • Creme hidratante
Psoriazis