Ce este lichenul plan?

Lichenul plan este o boală autoimună care provoacă inflamație (umflare și iritare) pe piele, scalp, organele genitale sau în interiorul gurii. Deși poate fi incomod, în majoritatea cazurilor lichenul plan nu este o afecțiune gravă. De asemenea, nu este contagioasă.

Cine poate face lichen plan?

Lichenul plan afectează aproximativ o persoană dintr-o sută de oameni din întreaga lume, afectând în mare parte adulții cu vârsta peste 40 de ani.

Ce cauzează lichenul plan?

Cauza lichenului plan nu este de obicei cunoscută, deși cauzele posibile includ:

 • Hepatita C, un virus care vă atacă ficatul
 • Predispoziția genetică
 • Vaccinul antigripal
 • Anumite medicamente, inclusiv unele medicamente utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă
 • Reacții la obturațiile metalice ale dinților 
 • O reacție autoimună, adică propriul sistem de apărare al organismului, sistemul imunitar, vă atacă gura și celulele pielii din greșeală

Simptomele lichenului plan

Simptomele lichenului plan depind de partea sau părțile corpului afectate. Simptomele comune includ:

 1. Piele: Cele mai frecvente simptome sunt umflăturile roșii sau violete strălucitoare. Aceste umflături sunt ferme și pot provoca mâncărimi.
 2. Gură: Lichenul plan din interiorul gurii arată ca niște pete dantelate de puncte albe mici. Aceste pete dantelate pot apărea pe interiorul obrajilor sau pe limbă. În cazurilele severe provoacă arsuri sau dureri.
 3. Unghiile: Lichenul plan poate apărea pe câteva, sau pe toate, unghiile de la mâini și de la picioare. Subțierea, despicarea și pierderea unghiilor sunt semne ale afecțiunii.
 4. Scalp: pe scalp apare roșeața, iritație și umflături mici. În unele cazuri, părul poate începe să se rărească și pot apărea pete de cădere a părului.
 5. Organele genitale: Lichenul plan din organele genitale poate provoca zone dureroase, de culoare roșie.

Cum este diagnosticat lichenul plan?

În cele mai multe cazuri, lichenul plan este diagnosticat pe baza modificărilor de pe piele sau din gură. Pentru a confirma diagnosticul, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare.

Testele ar putea include o biopsie, ceea ce înseamnă prelevarea unui eșantion mic din celulele pielii pentru a le vizualiza la microscop sau un test de alergie pentru a afla dacă aveți o reacție alergică. Dacă medicul bănuiește că cauza se datorează unei infecții, poate fi necesar să vă faceți un test pentru hepatita C.

Care este tratamentul pentru lichenul plan?

Pentru cazurile ușoare de lichen plan, care de obicei dispar în câteva săptămâni, este posibil să nu aveți nevoie de niciun tratament. Dacă simptomele sunt inconfortabile sau severe, medicul vă poate prescrie medicamente.

Medicamentele prescrise sunt:

 • Medicament antihistaminic pentru ameliorarea mâncărimii
 • Un tip de tratament cu lumină ultravioletă numit PUVA
 • Acid retinoic, un medicament derivat din vitamina A și folosit de obicei pentru acnee
 • Cremele sau unguentele cu steroizi ajută la ameliorarea mâncărimii și pentru a controla erupția cutanată.

Afecțiunea nu este infecțioasă și, de obicei, nu se manifestă în familii. Nu poate fi transmisă altor persoane, inclusiv partenerilor sexuali.

Cu timpul și o combinație de tratamente bazate pe prescripție medicală, erupția cutanată va dispărea.

Lichen plan