Ce este keratoza seboreică?
Keratoza seboreică este o creștere comună necanceroasă (benignă) a pielii, similară cu o aluniță. Tinde să apară la mijlocul vârstei adulte și frecvența lor crește odată cu vârsta. Sunt inofensive și nu necesită tratament, dar pot fi îndepărtate dacă vă deranjează.
Keratozele seboreice sunt de obicei maro, negre sau cafeniu deschis. Creșterile (leziunile) arată ceroase sau solzoase și ușor înălțate. Apar treptat, de obicei pe spate sau pe piept, dar pot apărea și în alte părți ale corpului. .
Cine face keratoza seboreică?
Keratozele seboreice sunt extrem de frecvente. S-a estimat că peste 90% dintre adulții cu vârsta peste 60 de ani au una sau mai multe dintre ele. Ele apar la bărbați și femele de toate rasele, de obicei încep să erupă în anii 30 sau 40. Sunt mai puțin frecvente sub vârsta de 20 de ani.
Aproximativ jumătate din toate cazurile de keratoze seboreice multiple apar în familii, ceea ce sugerează că tendința de a dezvolta multe dintre ele poate fi moștenită.
Keratozele seboreice provoacă simptome?
De obicei nu o fac, dar uneori oamenii raportează:
- Mâncărime
- Iritație de la frecare
- Sângerare
Dacă aceste simptome vă deranjează, puteți să le îndepărtați.
Cum este diagnosticată keratoza seboreică?
Keratozele seboreice nu sunt cancer. Dar uneori pot arăta ca excrescențe care sunt canceroase. Din acest motiv, este posibil ca medicul dermatolog să preleve o probă de biopsie și să o examineze.
Cum se tratează keratoza seboreică?
Keratozele seboreice sunt inofensive și nu sunt contagioase. Nu au nevoie de tratament, dar puteți decide să le eliminați dacă devin iritate de îmbrăcăminte sau nu vă place cum arată.
Îndepărtarea keratozei seboreice poate fi realizată cu una sau o combinație a următoarelor metode:
- Crioterapia (azot lichid) pentru leziuni mai subțiri (repetată dacă este necesar)
- Electrochirurgiea implică amorțirea creșterii cu un anestezic și utilizarea unui curent electric pentru a îndepărta creșterea
- Excizia chirurgicală
- Terapia cu laser
- Peeling chimic
Discutați cu medicul dermatolog despre riscurile și beneficiile fiecărei metode. Unele metode pot provoca decolorarea permanentă sau temporară a pielii și cicatrici.
După tratament, este posibil să dezvoltați o nouă keratoza seboreică în altă parte a corpului.