Ce este toxina botulinică de fapt?
Toxina botulinică, este o neurotoxină de natură proteică produsă de Clostridium botulinum, fiind clasată ca fiind cea mai puternică neurotoxină cunoscută până în prezent. Ea este folosită cu succes de peste 30 de ani în afecțiuni neurologice și oftalmologice, iar de aproximativ 20 de ani a început să fie utilizată și în scopuri cosmetice.
În ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de tot felul de intervenții sau vin în cabinetul medicului estetician cu probleme diverse legate de piele sau de ten. Conform medicului specialist, cele mai populare proceduri sunt cele de netezire a ridurilor prin intermediul injecțiilor cu toxină botulinică, lifting nechirugcial cu fire PDO și corecția buzelor. O piele mai matură, cu linii vizibile, poate avea nevoie de o doză mai mare de toxină botulinică la începutul tratamentului dar și de vizite mai dese în cabinetul medicului estetician.
La ce ne asteptăm de la injectările cu toxina botulinică
Dr. Raluca Harnagea a declarat că este de părere că profesia de medic dermatolog este singura care i se potrivește. Este absolventă a Facultății de Medicină Generală Grigore T. Popa din Iași și rezidențiatul în Dermatologie-Venerologie l-a urmat la Spitalul Universitar Elias din capitală. Chiar dacă este tânără, Dr. Raluca Harnagea a reușit să devină unul din cei mai cunoscuți și mai apreciați medici esteticieni la care apelează din ce în ce mai multe vedete de la noi din țară.
Cel mai spectaculos rezultat este cel obținut în urma injectărilor cu toxină botulinică. Chiar dacă, de cele mai multe ori, lumea este reticentă atunci când aude cuvântul Botox, chiar dacă intră în cabinetul medicului estetician și spun că își doresc orice altceva în afară de botox, după ce încearcă injectările cu toxină botulinică și se conving de efectele benefice ale acestuia, sunt dispuși să încerce. Se întorc la clinică pentru a încerca și alte proceduri și, de fiecare dată, sun mai mult decât mulțumiți pentru alegerea făcută. Pentru dr. Raluca Harnagea bucuria pacienților săi este cea mai importantă.
Chiar dacă botoxul este recomandat în special pentru etajul superior al feței, numeroși sunt medicii cu experiență îl folosesc cu succes și pentru etajul inferior al feței, chiar și la nivelul corpului. Spre exemplu, se pot folosi injectările cu toxină botulinică pentru conturare mandibulară sau pentru subțierea gambelor.
Câți ani se pot șterge de pe chipul unei paciente care calcă pragul clinicii Dr. Harnagea?
Orice pacientă care se prezintă în cabinet după vârsta de 50 de ani spre exemplu și nu are efectuată nicio procedură estetică reprezintă o provocare pentru orice medic estetician. Pentru a obține rezultate foarte bune cu ajutorul unor proceduri invazive, medicul estetician, împreună cu pacienta, va stabili un număr de ședințe de tratament, totul pentru un rezultat cât mai satisfăcător. De obicei, pacientele spun că o procedură de injectare cu toxină botulinică poate șterge până la 10 ani de pe chipul unei paciente.
Costurile unei astfel de proceduri sunt destul de ridicate însă în clinica dr. Raluca Harnagea s-a implementat plata în rate pentru toate persoanele dornice să investească în aspectul fizic și care, din diferite motive, nu își permit acest lucru. Toate procedurile efectuate în clinică au un final cât se poate de natural.
Dr. Raluca Harnagea dispune de o experiență bogată în ceea ce privește intervențiile minim invazive, atât la nivelul feței cât și la nivelul corpului: fillere, toxină botulinică, mezoterapie, lipoliză injectabilă, fire bioresorbabile pentru lifting față, gât, decolteu, sâni, abdomen sau fese, peelinguri chimice medii sau profunde atât pentru corectarea unoor defecte, cât și pentru eliminarea ridurilor.
Mecanism de acțiune
Modul de acțiune constă în blocarea conducerii neuromusculare prin inhibarea eliberării de acetilcolină din terminațiile nervoase la nivelul plăcii neuromusculare. Astfel, mușchii nu se mai pot contracta și se produce relaxarea temporară a acestora.
Indicație procedură
Cele mai solicitate zone pentru toxină botulinică sunt cele 3 zone din etajul superior al feței și anume: glabela (zona dintre sprâncene), fruntea și colțurile ochilor.
De asemenea, pe locul 2 urmează tratamentul hiperhidrozei (transpirația în exces), urmată de ridurile de la nivelul gâtului, mandibulei etc.
Când apare efectul și cât durează?
Efectul apare după 24-72 de ore, dar el se instalează treptat până la 2 săptămâni, iar procedura se repetă după 4-6 luni.
Efecte adverse
Sunt rare, pot apărea mici echimoze la locurile injectate, care trec în câteva zile. Rareori s-au raportat reacții alergice și migrarea substanței către mușchii învecinați provocând asimetrii.
Contraindicații
- Persoanelor cu boli neuromusculare cunoscute (de exemplu scleroza laterala amiotrofică sau neuropatie periferică) sau cu tulburări ale plăcii neuromusculare (de exemplu miastenia gravis sau sindromul Lambert-Eaton) nu trebuie să li se administreze această substanţă.
- Injectarea concomitentă cu antibiotice din clasa aminoglicozidelor.
- Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienți.
