Ce este infecția genitală cu Human Papilloma Virus (HPV)?

HPV înseamnă virusul papiloma uman. Este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. HPV este de obicei inofensiv și dispare de la sine, dar unele tipuri pot duce la cancer sau veruci genitale.

HPV este un virus diferit de HIV și HSV (herpes).

Cum se răspândește HPV?

Puteți obține HPV făcând sex vaginal, anal sau oral cu cineva care are virusul. Se răspândește cel mai frecvent în timpul sexului vaginal sau anal. De asemenea, se răspândește prin atingerea strânsă piele pe piele în timpul sexului. O persoană cu HPV poate transmite cuiva infecția chiar și atunci când nu are semne sau simptome.

Dacă sunteți activ sexual, puteți obține HPV, chiar dacă faceți sex cu o singură persoană. De asemenea, puteți dezvolta simptome după o perioadă lungă de timp după ce ați făcut sex cu cineva care are infecția. Acest lucru face dificil să știți exact când l-ați primit prima dată.

Amintiți-vă că majoritatea persoanelor care fac sex contractează virusul HPV la un moment dat în viața lor. Nu trebuie să vă fie rușine sau frică.

Există tratament pentru HPV?

Nu există tratament pentru virusul în sine. Cu toate acestea, există tratamente pentru problemele de sănătate pe care le poate provoca virusul HPV:

  1. Negii genitali pot dispărea cu tratament prescris de la medicul dermatolog. Dacă nu sunt tratate, verucile genitale pot să dispară, să rămână la fel sau să crească în dimensiune sau număr.
  2. Tratamentul precancerului de col uterin este disponibil. Femeile care fac teste Papanicolau de rutină și urmăresc după cum este necesar pot găsi probleme înainte de apariția cancerului.

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul.

Cum puteți evita HPV și problemele de sănătate pe care le poate provoca?

Puteți face mai multe lucruri pentru a vă reduce șansele de a face HPV.

  1. Vaccinați-vă. Vaccinul HPV este sigur și eficient. Poate proteja împotriva bolilor (inclusiv a cancerelor) cauzate de HPV atunci când este administrat la vârsta potivită.
  2. Faceți un control anual pentru cancerul de col uterin. Controlul de rutină pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 65 de ani poate preveni cancerul de col uterin.
  3. Folosiți prezervative în mod corect de fiecare dată când întrețineți relații intime. Acest lucru vă poate reduce șansele de a obține HPV. Dar HPV poate infecta zonele pe care prezervativul nu le acoperă. Prin urmare, prezervativele ar putea să nu protejeze pe deplin împotriva contractării HPV.
  4. Nu întrețineți relații intime cu o persoană infectată cu HPV.

Dacă cineva observă negi sau umflături neobișnuite în jurul organelor genitale sau în partea din spate a gâtului, ar trebui să ia legătura cu medicul. Cu cât o persoană vorbește mai devreme cu medicul, cu atât mai devreme poate începe tratamentul.

Cele mai multe infecții cu HPV dispar în decurs de 2 ani, dar o persoană trebuie să fie întotdeauna conștientă de faptul că cancerele legate de HPV prezintă simptome doar în stadii avansate.

Infectie genitala Human Papilloma Virus (HPV)