Alunițele sunt creșteri comune ale pielii. Probabil că ai mai multe pe față și pe corp. Majoritatea oamenilor au de la 10 până la 40 de alunițe pe piele, în diferite locuri.

Majoritatea alunițelor sunt inofensive și nu trebuie să îți faci griji. Cu excepția cazului în care o aluniță este canceroasă, nu trebuie să o scoți decât dacă te deranjează. Dar dacă nu îți place felul în care arată sau dacă se irită din cauza frecării de haine, îndepărtarea aluniței este, totuși, o opțiune.

Cum aflu dacă o aluniță este canceroasă?

Cel mai bun mod de a afla dacă o aluniță este canceroasă este să consulți un dermatolog pentru un screening anual al cancerului de piele. Dacă ai antecedente de cancer de piele, medicul dermatolog îți poate recomanda screening-ul mai des.

Între timp, ar trebui să programezi un control cu ​​medicul dermatolog dacă observi alunițe care sunt asimetrice, au margini neregulate, nu sunt uniforme la culoare sau dacă evoluează sau se schimbă în dimensiune, formă sau culoare.

Cum se face scoaterea unei alunițe?

De obicei, un dermatolog poate elimina o aluniță în timpul unei vizite de rutină la cabinet. Uneori este necesară o vizită de urmărire pentru a finaliza îndepărtarea aluniței. Există mai multe tipuri de proceduri chirurgicale pentru îndepărtarea aluniței:

Congelare. Această procedură folosește o cantitate mică de azot lichid pentru a îndepărta o aluniță necanceroasă.

Ardere. Această procedură folosește un curent electric pentru a arde straturile superioare ale unei alunițe necanceroase. Poate dura mai mult de o sesiune pentru a finaliza eliminarea aluniței.

Ras. Această procedură implică utilizarea unei lame chirurgicale pentru a rade alunița de pe suprafața pielii.

Excizie. Această procedură merge mai profund decât raderea pentru a exciza întreaga aluniță și a coase pielea înapoi. Acest tip de îndepărtare este de obicei utilizat dacă alunița este canceroasă. Dacă este necesar, dermatologul tău poate evalua alunița care a fost îndepărtată pentru cancerul de piele.

Există modalități eficiente de a indepărta alunițele acasă?

O serie de site-uri web oferă sfaturi „do-it-yourself” pentru a elimina o aluniță acasă. Aceste metode nu sunt dovedite că funcționează, iar unele pot fi periculoase. Ar trebui să discuți cu medicul tău despre opțiunile pe care le ai înainte de a încerca orice remediu la domiciliu pentru îndepărtarea aluniței. Însă, nu ar trebui să elimini niciodată o aluniță acasă. Îndepărtarea aluniței ar trebui să fie făcută de un profesionist medical, cum ar fi un dermatolog, care o poate trimite la un laborator pentru a fi evaluată pentru cancer.

Alternative mai sigure

O modalitate mai sigură de a ascunde alunițele, dacă ești conștientă de ele, este să le acoperi cu machiaj. Dacă ai un fir de păr care crește dintr-o aluniță, poți să-l tunzi sau să-l smulgi în siguranță. De asemenea, asigură-te că vorbești cu un dermatolog dacă alunița și-a schimbat culoarea, dimensiunea sau forma sau dacă face crustă. Acestea ar putea fi semne de cancer de piele. Verificarea și îndepărtarea unei alunițe potențial canceroase ar putea preveni răspândirea cancerului.