Despre cancerul de piele. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Funcţiile pe care le deţine sunt multiple, fiind prima barieră în faţa bacteriilor şi virusurilor, contribuind la reglarea şi păstrarea temperaturii şi producând vitamina D. Pielea este formată din trei straturi, epidermul, dermul şi hipodermul. Afecţiunile care se pot manifesta la nivelul pielii sunt variate, însă cel mai sever context medical care începe să se dezvolte pe stratul exterior, respectiv pe epiderm, este cancerul de piele.
Când apare cancerul de piele
Atunci când celulele sănătoase ale pielii suferă o mutaţie la nivelul ADN-ului, se înmulţesc necontrolat şi formează o masă tumorală, este vorba despre cancer de piele. Acest fenomen începe pe stratul superior al pielii, acolo unde se află trei tipuri de celule, respectiv celulele scuamoase, cele bazale şi melanocitele. În funcţie de localizarea iniţială a cancerului de piele, se poate determina tipul de cancer, precum şi opţiunile care pot fi luate în calcul pentru tratament.
Tumorile
Masele tumorale create de celulele al căror ADN suportă modificări, pot fi benigne sau de natură canceroasă. O tumoare canceroasă prezintă caracteristica de a se putea răspândi şi spre alte părţi ale corpului, în timp ce o tumoare benignă, chiar dacă va creşte în dimensiuni, nu se va extinde spre alte arii.
Cauze
Cauzele exacte care conduc la mutaţiile ADN-ului celulelor pielii, nu sunt cunoscute, însă pot fi specificaţi factorii de risc, respectiv contextele care pot favoriza haosul produs la nivel celular. Astfel, printre factori de risc se pot enumera expunerea solară, nu doar la plajă, ci în contextul cotidian specific anumitor zone geografice, bronzarea excesivă prin metode artificiale, arsurile solare frecvente, pielea cu un pigment foarte deschis, un sistem imunitar scăzut, afecţiunile precanceroase ale pielii, vârsta, apărând în special după vârsta de 50 de ani, precum şi un bagaj generic specific.
Semnalele de pe piele
Principalul avertisment care anunţă schimbări la nivel celular, este cel al modificărilor aspectului pielii. Acest context impune un control de specialitate. Medicul Raluca Harnagea îşi aşteaptă pacienţii în cadrul Clinicii Aesthetic, într-un cadru plăcut, confortabil şi primitor. Experienţa şi profesionalismul vor contribui la stabilirea diagnosticului real. În funcţie de specificul modificărilor semnalate, medicul poate diagnostica tipul de cancer dezvoltat. Carcinomul bazocelular este o formă uşoară de cancer şi se manifestă printr-o rană care sângerează, pete roşiatice, iritaţii, un nodul roz-strălucitor, o zonă albicioasă asemănătoare cicatricilor, cu o margine uşor definită. Carcinomul spinocelular se manifestă prin pete roşii persistente, răni deschise sau excrescenţe aspre cu o depresiune centrală. Cancerul cu celule Merkel apare ca o tumoare foarte fermă dar nedureroasă, de culoare roz, roşu sau violet-albăstrui. Melanomul se manifestă prin modificarea rapidă a formei şi culorii unei aluniţe. Astfel, cancerul de piele se manifestă prin modificări la nivelul aspectului pielii, acestea putând fi însoţite sau nu de durere, mâncărimi, amorţeală, furnicături resimţite pe piele, dar şi sub piele.