Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia este o tehnică modernă, rapidă și neinvazivă folosită de medicul dermatolog pentru a examina leziunile, structurile și modelele cutanate ale pielii. Totodată, dermatoscopia permite medicului să identifice mai precis tipurile de leziuni ale pielii, reducând astfel nevoia de proceduri costisitoare și invazive, cum ar fi biopsiile și inciziile.

Pentru pacienți, acest lucru este mult mai plăcut și confortabil deoarece reduce șansa de apariție a cicatricilor.

În ce constă dermatoscopia?

Dermatoscopia este efectuată cu un microscop portabil numit dermatoscop, care permite medicului să vadă sub suprafața pielii.

Fiecare medic are propria sa rutină de a efectua un control al pielii, dar, în general, va acoperi toată pielea pentru a se asigura că nu este ratat nimic.

Ce poate detecta dermatoscopia?

Un dermatoscop mărește foarte mult straturile exterioare ale pielii. Medicii caută culori, modele sau forme care pot ajuta la distingerea și diagnosticarea diferitelor afecțiuni ale pielii.

Dermatoscopia poate ajuta la detectarea unei game largi de probleme ale pielii, inclusiv:

  • Distingerea dintre tumorile benigne și maligne
  • Leziuni canceroase, inclusiv melanom, carcinoame bazocelulare și carcinom cu celule scuamoase
  • Leziuni benigne precum angioame, dermatofibroame și keratoză seboreică

Dincolo de preocupările legate de cancerul de piele, dermatoscopia poate fi utilizată și pentru diagnosticarea de:

Când trebuie făcută o dermatoscopie?

Dermatoscopia este singura metodă prin care pot fi depistate la timp anumite tipuri de leziuni ale pielii. Ținând cont de faptul că este mai ușor să tratezi simptomele cu cat sunt depistate mai devreme, este foarte important să mergeți la un consult dermatologic cel puțin o dată pe an.

Dermatoscopia