Ce este dermatita seboreică?

Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii care afectează în principal scalpul. Provoacă pete solzoase, piele roșie, mătreață și mâncărimi intense. Dermatita seboreică poate afecta și zonele grase ale corpului, cum ar fi fața, părțile laterale ale nasului, sprâncenele, urechile, pleoapele și pieptul. Dermatita seboreică se mai numește și mătreață, eczemă seboreică și psoriazis seboreic.

Care sunt simptomele dermatitei seboreice?

Sugarii cu dermatită seboreică au cel mai adesea o formă numită crustă de lapte, care apare pe scalp sub formă de pete solzoase și grase. De asemenea, ei pot dezvolta dermatită seboreică pe fund, unde poate fi confundată cu erupția cutanată de scutec, o formă de dermatită de contact. La adolescenți și adulți, dermatita seboreică se formează acolo unde pielea este mai grasă.

Simptomele dermatitei seboreice pot include:

Simptomele dermatitei seboreice sunt adesea agravate de diverși factori, inclusiv stresul, schimbarea anotimpurilor și consumul intens de alcool.

  • pielea dezvoltă pete solzoase care se desprind, sub formă de mătreață
  • zonele afectate produc puroi, drenează lichid sau formează cruste
  • pielea din zona afectată provoacă înroșirea pielii și prurit (mâncărimi)
  • căderea părului poate apărea în zona afectată

Când ar trebui să vedeți un medic dermatolog?

Dermatita seboreică nu este contagioasă și nu este o alergie, deși unele alergii o pot imita. Un diagnostic corect, necesită o evaluare atentă de către un medic dermatolog. Pentru a pune un diagnostic precis, medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic și va inspecta cu atenție zonele afectate. De asemenea, vă vor întreba despre simptomele dvs., inclusiv când au început și cât de des le experimentați.

În general, ar trebui să vă adresați medicului ddermatolog dacă:

  • zonele afectate sunt extrem de roșii
  • zonele afectate provoacă durere sau mâncărimi intense
  • simptomele nu trec de la utilizarea unui șampon obișnuit pentru mătreață

Tratamentul constă în medicamente orale, șampoane eliberate pe bază de rețetă și creme sau geluri medicinale pentru scalp și alte zone ale corpului care pot fi utilizate pentru simptome severe și cazuri mai grave.

Dermatita seboreică