Papiloamele sunt mici escrescenţe cutanate benigne, pediculate, de culoarea pielii sau hiperpigmentate. Cu această problemă se pot confrunta atât femeile, cât şi bărbaţii. Apariţia acestora este facilitată de anumite contexte şi se manifestă pe zonele de pliu, respectiv gât, submamar, pleoape, axial sau inghinal. Aceste mici tumori nu prezintă un risc major pentru sănătate, însă aspectul estetic este foarte important, astfel că este luat în calcul atunci când se ia hotărârea de a le îndepărta.
Cauze şi diagnosticarea papiloamelor
Cauzele care conduc la apariţia papiloamelor la nivelul pielii sunt multiple. Sunt luate în calcul anumite contexte medicale, precum diabetul zaharat, predispoziţia persoanelor care se confruntă cu obezitatea, precum şi dezechilibrele hormonale. De asemenea, s-a constatat şi o influenţă a bagajului genetic, existând situaţii în care există o predispoziţie moştenită. Astfel, papiloamele pot fi manifestate atât de bărbaţi, cât şi de femei, apar preponderent după vârsta de 50 de ani şi au un aspect neplăcut. Pot avea dimensiuni foarte mici, dar pot fi şi voluminoase, apar singure sau în grup, şi devin dureroase şi neplăcute atunci când sunt expuse traumatismelor, respectiv frecării sau lovirii cu hainele sau bijuteriile purtate la gât. Indiferent unde ar fi localizate, diagnosticarea corectă şi reală va fi efectuată doar de către medicul specialist, un control dermatologic având rolul de a stabili exact ce proceduri medicale sunt potrivite.
Tratamentul pentru papilioame
Aspectul inestetic al papiloamelor este hotărâtor în luarea deciziei de a le îndepărta. Pe lângă acesta, riscul expunerii în faţa traumatismelor este foarte mare. Se pot agăţa de haine, de bijuterii sau pot fi lovite ori răsucite în anumite contexte, generând iritaţii, sângerări, disconfort şi chiar durere. Este toatal nerecomandată tratarea la domiciliu, aplicarea substanţelor acide având doar rolul de a irita şi agresa pielea, fără a acţiona asupra papiloamelor. În funcţie de tipul de papiloame manifestat, medicul dermatolog poate prescrie un tratament care are rolul de a acţiona asupra virusului răspunzător de formarea acestor escrescenţe. Însă cele mai eficiente şi sigure metode de îndepărtare a papiloamelor existente la nivelul pielii, sunt reprezentate de diferite tipuri de proceduri. Doar apelând la specialişti şi ţinând cont de recomandările acestora, se poate opta pentru cea mai potrivită şi eficientă procedură. Se poate adopta crioterapia, electroterapia sau excizia shave.
Crioterapia
Crioterapia reprezintă procedura care intervine prin intermediul îngheţării cu azot lichid a zonei vizate. Este o procedură sigură, în urma căreia pielea va manifesta o uşoară umflare şi iritare, în scurt timp urmând refacerea totală.
Electroterapia
Electroterapia este o altă procedură aplicată în îndepărtarea papiloamelor, acţionând prin folosirea de mici impulsuri electrice în ideea refacerii şi stimulării unui ţesut.
Shave excizia
Această procedură chirurgicală reprezintă o altă abordare care vizează îndepărtarea papiloamelor. Este minim invazivă şi presupune utilizarea unei chiurete pentru îndepărtarea chirurgicală a formaţiunilor de la nivelul pielii.
Programează-te acum la un consult dermatologic!
