Ce sunt chisturile sebacee?

Chisturile pielii, cunoscute și sub denumirea de chisturi sebacee, sunt umflături ușor întărite, pline de lichid în piele. Ele pot apărea oriunde pe piele și afectează adesea fața, gâtul și trunchiul. Nu tind să fie dureroase sau sensibile decât dacă devin inflamate, deteriorate sau infectate. Pot apărea infecții dacă chistul se sparge. Chisturile sebacee sunt de obicei inofensive. Foarte puține pot deveni maligne (canceroase).

Ce cauzează chisturile sebacee?

Chisturile sebacee se formează din glanda sebacee. Glanda sebacee produce uleiul (numit sebum) care acoperă părul și pielea. Chisturile se pot dezvolta dacă glanda sau conducta acesteia (pasajul din care poate ieși uleiul) devin deteriorate sau blocate. Acest lucru apare de obicei din cauza unei traume. Trauma poate fi o zgârietură, o rană chirurgicală sau o afecțiune a pielii, cum ar fi acneea. Chisturile sebacee cresc lent, astfel încât trauma poate să fi avut loc cu săptămâni sau luni înainte de a observa chistul. Chisturile sebacee nu sunt contagioase.

Cum să eliminați chisturile sebacee

Cele mai multe chisturi sebacee nu au nevoie de tratament, este doar recomandat să le păstrați curate și să nu le agresați singuri acasă. Dar, în unele cazuri, un medic dermatolog poate recomanda drenarea sau îndepărtarea unui chist dacă acesta provoacă disconfort. Acest lucru poate fi din cauza infecției, pentru că chistul împiedică activitățile de zi cu zi sau pentru că se află pe față sau o altă zonă vizibilă. Îndepărtarea unui chist poate lăsa o cicatrice mică. La îndepărtarea unui chist, medicul dermatolog va încerca să-l îndepărteze complet, deoarece chistul se poate forma din nou dacă o parte a peretelui sacului rămâne pe piele.

Îndepărtarea chistului la cabinetul medicului dermatolog implică:

  • un anestezic local, pentru a amorți zona.
  • tampoane antiseptice, pentru a preveni infectarea zonei și pentru a opri răspândirea infecțiilor.
  • folosind o lamă și alte instrumente pentru a îndepărta chistul.
  • dacă un chist a izbucnit sau există o infecție sub piele, este posibil ca medicul să facă o injecție cu steroizi în chist pentru a-l calma și a-l micșora.
  • îndepărtarea cu laser este, de asemenea, o opțiune.
  • la final poate prescrie un tratament cu antibiotice.

Nu încercați niciodată să spargeți și să drenați singuri chistul. Acest lucru ar putea răspândi o infecție și chistul ar putea crește din nou.

Chisturi sebacee