R1aesthetic by Raluca Harnagea

Conform studiilor, unul din trei cazuri de cancer depistate la nivel mondial, este cancerul de piele. Există multe tipuri de cancer de piele, diagnosticate pe baza simptomatologiei manifestate la nivelul pielii, procesul de vindecare fiind foarte mare. Prognosticul bolii este strict legat de tipul cancerului, de stadiul în care este diagnosticat, cât şi de gradul de afectare a altor structuri.

 

Pielea şi cancerul de piele

Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului uman, având un puternic rol protector în faţa factorilor agresori exteriori. De asemenea, pielea face parte din întregul sistem imunitar al organismului. Este formată din trei straturi, respectiv epidermul, dermul şi hipodermul. Cel mai sever context medical care începe să se dezvolte pe epiderm, este cancerul de piele, manifestat atunci când celulele pielii suferă o mutaţie la nivelul ADN-ului, se înmulţesc necontrolat şi formează o masă tumorală. Fenomenul  începe să se manifeste pe stratul superior al pielii, acolo unde se află trei tipuri de celule, celulele scuamoase, cele bazale şi melanocitele. Medicul va decide cu ce tip de cancer de piele se confruntă pacientul, luând în calcul  localizarea iniţială pe piele. Masele tumorale create de celulele cu ADN nodificat,  pot fi benigne sau de natură canceroasă. O tumoare canceroasă deţine caracteristica de a se putea răspândi şi spre alte părţi ale corpului. O tumoare benignă, chiar dacă va creşte în dimensiuni, nu se va extinde spre alte arii şi nu va reprezenta un pericol pentru pacient.

 

Diagnosticarea şi tratamentul

Depistat din timp, cancerul de piele poate fi tratat, rata de mortalitate fiind de doar 1-2% din toate decesele cauzate de cancer. Astfel, dacă sunt luate în seamă primele semnale şi dacă se ţine cont de evitarea factorilor de risc, vindecarea se poate produce total, tratamentele actuale având capacitatea de a înlătura anomalia manifestată la nivel celular şi de a-i opri reapariţia. Orice manifestare nefirească la nivelul pielii, trebuie semnalată medicului dermatolog. Clinica Aesthetic îşi aşteaptă pacienţii într-o atmosferă prietenească,  Medicul Raluca Harnagea demarând procesul de examinare şi diagnosticare, cu mult profesionalism şi dedicare.  Se va efectua o consultaţie palpând şi analizând vizual zona, va studia manifestările de la nivelul pielii folosind un dermatoscopului şi va indica efectuarea unei biopsii. În funcţie de specificul manifestărilor, medicul va stabili tipul de cancer de piele, dar şi stadiul de manifestare. Există patru tipuri principale de cancer: carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase, cancer cu celule Merkel şi Melanomul.  Însă doar rezultatul biopsiei va confirma sau infirma caracterul canceros al tumorii examinate.  Opţiunile de tratament sunt impuse de dimensiunea şi localizarea cancerului, de stadiul în care se află, dar şi de riscul pe care îl prezintă. Astfel, cancerul de piele poate fi tratat prin radioterapie, chimioterapie, imunoterapie, intervenţie chirurgicală, terapie medicamentoasă, precum şi alte terapii locale. Intervenţiile chirurgicale pot fi reprezentate de proceduri locale simple, care se pot efectua în cabinetul medicului dermatolog, sau pot fi complexe şi elaborate, necesitând mediul steril şi echipamentul unei săli de operaţie.

 

 

 

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop