R1aesthetic by Raluca Harnagea

Atunci când la nivelul pielii apare o masă tumorală, este obligatoriu un control dermatologic, în vederea depistării naturii acesteia. Nu orice masă tumorală este canceroasă, însă acest fapt poate fi confirmat doar printr-o examinare de specialitate.

 

Vizita la cabinetul dermatologic

Contextele manifestate la nivelul pielii sunt variate, astfel că orice iese din normalitate, trebuie semnalat medicului dermatolog. În cadrul extrem de călduros şi primitor al Clinicii Aesthetic, Medicul Raluca Harnagea va demara procesul de investigare medicală, menit să conducă la stabilirea unui diagnostic real. Astfel, se impune o programare la clinica de specialitate, atunci când la nivelul pielii apar pete persistente roşiatice, cu margini neregulate, răni care nu se mai vindecă şi persistă, escrescenţe aspre sau mici cruste la nivelul pielii. De asemenea, medicul dermatolog va fi cel mai în măsură să constate dacă aluniţele de pe corp manifestă modificări de culoare sau formă.

 

Diagnosticare

Diagnosticarea în cazul unui cancer de piele presupune anumite etape. Medicul trebuie să comunice foarte bine cu pacientul, să cunoască istoricul medical al acestuia şi să obţină informaţii despre bagajul genetic pe care îl deţine. Consultul vizual şi prin palpare, poate oferi date foarte exacte referitoare la diagnostic, însă biopsia va fi procedura care va confirma sau infirma prezenţa anomaliilor celulare specifice cancerului de piele.

 

Factorii de risc

Până în momentul actual, nu se cunosc exact cauzele care declanşează anomaliile celulare provocate de modificările ADN-ului răspunzătoare de declanşarea acestui tip de cancer. Însă conform studiilor, există o serie de factori de risc răspunzători pentru acest context medical. Astfel, cancerul de piele poate fi favorizat de expunerea îndelungată la soare, de bronzarea artificială,  de un pigment foarte deschis sau  de vârstă, apărând în special la persoanele peste 50 de ani. Un alt context care este luat în calcul de către specialişti, este cel al predispoziţiei provenită din bagajul genetic al persoanei. Astfel, dacă în istoricul familial există rude care au suferit de un tip de cancer, probabilitatea de fi manifestat de un urmaş, este mărită. De asemenea, dacă pacientul a manifestat constant probleme dermatologice şi s-a confruntat cu diferite afecţiuni cutanate, se impune o atenţie mărită oricăror modificări de la nivelul pielii.

 

Transmisibilitatea cancerului de piele

Cancerul de piele nu este contagios. Atunci când se face referire la transmisibilitate, este vorba despre predispoziţia transmisă pe cale genetică sau de anumite contexte medicale şi tratamente medicamentoase care pot favoriza manifestarea acestui tip de cancer. De asemenea, un cancer de piele tratat şi vindecat, deţine potenţial în a recidiva, şi acesta fiind un aspect care ţine de o continuitate a apariţiei anomaliilor la nivel celular. Este foarte important ca cel mai mic semnal să trimită către o clinică de dermatologie, doar astfel putându-se interveni rapid şi contribuind la vindecare.

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop