Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este o creștere anormală a celulelor pielii. În general, se dezvoltă în zonele care sunt expuse la soare, dar se poate forma și în alte locuri care nu sunt expuse la soare.

Există trei tipuri de cancer de piele

  1. Carcinomul bazocelular începe în stratul bazocelular al pielii.
  2. Carcinomul cu celule scuamoase începe în stratul scuamos al pielii.
  3. Melanomul începe în melanocite, care sunt celulele care produc melanina, pigmentul care dă culoarea pielii.

Care sunt simptomele cancerului de piele?

Cancerele de piele nu sunt identice și este posibil să nu provoace multe simptome. Cu toate acestea, modificările neobișnuite ale pielii (creşterea anormală a unor celule, o rană care nu se vindecă sau o schimbare a unei alunițe) pot fi un semn de avertizare pentru cancerul de piele. A fi atent la schimbările pielii te poate ajuta să obții un diagnostic mai devreme.

Diagnosticarea cancerului de piele

Medicul dermatolog va examina forma, dimensiunea, culoarea și textura zonei suspecte de pe piele. De asemenea, va verifica dacă există descuamări, sângerări sau pete uscate. Dacă medicul suspectează că ar putea fi cancer, poate efectua o biopsie. În timpul acestei proceduri sigure și simple, va elimina zona suspectă sau o parte a acesteia pentru a fi trimisă la un laborator pentru testare. Planul de tratament va depinde de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea, locația, tipul și stadiul cancerului de piele.

Cancerul de piele poate fi vindecat dacă este găsit și tratat din timp.

Cancer de piele