Anomaliile manifestate la nivel celular pot genera apariţia tumorilor pe piele, contextul specific cancerului de piele. Nu orice tumoare este canceroasă, astfel că doar prin efectuarea biopsiei se poate stabili dacă aceasta este de natură malignă sau benignă.
Formaţiunea tumorală malignă
Atunci când AND-ului celular manifestă anomalii, acestea încep să se dezvolte necontrolat, generând la nivelul pielii o formaţiune tumorală cu diferite caracteristici, însoţită de diferite simptomatologii. Acesta este semnalul care impune un control dermatologic, Medicul Raluca Harnagea întâmpinându-şi pacienţii în cadrul Clinicii Aesthetic cu multă dedicare, rezultat al experienţei profesionale şi al continuei pregătiri. Stabilirea diagnosticului de cancer de piele impune efectuarea biopsiei, aceasta fiind etapa care confirmă sau infirmă caracterul malign al tumorii. Termenul malign face referire la specificul formaţiunii, acesta fiind cel care confirmă prezenţa cancerului. O formaţiune tumorală malignă deţine capacitatea de a se răspândi şi în alte ţesuturi, acţionând asupra altor arii din organism. Depistate precoce, acestea pot fi îndepărtate, existând însă riscul de a recidiva oriunde în organism. Din acest motiv, se recomandă urmarea unui tratament oncologic, în vederea eliminării celulelor canceroase încă prezente în organism.
Stadiile cancerului de piele
Diagnosticarea cancerului de piele implică şi stabilirea stadiului acestuia. Cu cât este mai avansat, cu atât vindecarea este mai dificilă. În vederea stabilirii stadiului cancerului, medicii folosesc sistemul TNM. T-reprezintă mărimea şi localizarea tumorii, N-provine de la termenul Nod şi depistează răspândirea tumorii către ganglionii limfatici, iar M-Metastaza, face referire la răspândirea cancerului la alte organe. În urma stabilirii acestor coordonate, medicul obţine stadializarea cancerului de piele. Există 5 stadii al cancerului. Stadiul 0, atunci când manifestarea este la nivelul epidermei şi prezintă un risc foarte mic de răspândire către alte arii ale corpului. Stadiul 1 se regăseşte tot la nivel cutanat, având o manifestare moderată. Stadiul 2 reprezintă etapa în care cancerul este deja adâncit, afectând ţesutul conjunctiv fibros aflat sub epiderm, respeciv dermul. Stadiul 3 înseamnă un cancer deja extins către sistemul limfatic, un stadiu care este denumit şi metastază de tranzit. În Stadiul 4, cancerul deja se răspândeşte în organism, prin sânge. Este stadiul în care oricare organ poate fi atacat de către caracterul malign al tumorii care s-a manifestat iniţial pe piele.
Tratament
În cazul în care medicul diagnostichează o tumoare malignă, în funcţie de stadiul cancerului şi de istoricul medical al pacientului, se va stabili un plan de tratament. Îndepărtarea formaţiunii maligne poate face prin diferite proceduri chirurgicale moderne, însă caracterul malign al tumorii prezintă riscul de fi manifestat şi de alte celule, pe alte arii anatomice. Pentru diminuarea acestui risc, medicii aplică tratament oncologic, acesta constând în utilizarea radioterapiei şi chimioterapiei.