R1aesthetic by Raluca Harnagea

Cancerul de piele se manifestă atunci când la nivel celular, au loc modificări ale ADN-ului. Acestea generează o dezvoltare haotică celulară, conducând la apariţia tumorilor. Procentul persoanelor care dezvoltă cancer de piele este foarte mare, acesta manifestându-se şi în cazul copiilor, însă la o scară redusă.

 

Tumorile maligne la copii

În cazul copiilor, studiile demonstrează o pondere mai mare în rândul adolescenţilor. Când se face referire la cancer de piele la copii, există două tipuri cu frecvenţă mare de dezvoltare. Melanomul este tipul de cancer dezvoltat la nivelul celulelor melanocitare, fiind cea mai agresivă formă de cancer de piele. Vindecarea acestuia depinde foarte mult de stadiul în care este depistat, o diagnosticare în stadiul incipient având şanse foarte mari de vindecare. Cealaltă categorie este reprezentată de cancerul non-melanom, în care pot fi încadrate carcinoamele cutanate şi alte formaţiuni tumorale maligne dezvoltate la nivelul pielii. Deşi procentul copiilor care dezvoltă cancer de piele este foarte mic, medicii recomandă ca orice modificare la nivelul pielii să fie semnalată medicului dermatolog.

 

Simptomatologie

Vindecarea cancerului  de piele are ca primă condiţie depistarea precoce. Astfel, indiferent de natura modificărilor survenite la nivelul şi în aspectul pielii unui copil, acestea vor  fi semnalate medicului dermatolog. În cadrul Clinicii Aesthetic, medicul Raluca Harnagea îşi aşteaptă pacienţii mici într-o atmosferă caldă şi prietenoasă, astfel încât consultul să se desfăşoare normal, iar diagnosticarea să se poată face cu uşurinţă. Astfel, se impune un control de specialitate, atunci când cei mici se confruntă cu apariţia unor leziuni pigmentare la nivelul pielii, când dezvoltă formaţiuni tumorale de diferite forme şi cu structuri ferme, dacă acuză constant disconfort la nivelul pileii, au mâncărimi şi prezintă înroşiri nejustificate. De asemenea, se va impune un control dermatologic în cazul în care aluniţele existente au fost supuse unui traumatism, şi-au schimbat forma, textura, sângerează sau dor. Orice nouă aluniţă apărută care manifestă o creştere rapidă, impune control de specialitate.  Simptomatologia specifică poate include foarte rar prezenţa nodulilor subcutanaţi, durerile frecvente de cap, convulsiile şi tusea insistentă. Este recomandat ca un copil să fie examinat anual de către medicul dermatolog.

 

Cauze

Ca şi în cazul adulţilor, nu se cunosc încă factorii declanşatori ai cancerului de piele la copii. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc luaţi în calcul atunci când există suspiciunea de cancer de piele. Expunerea necontrolată la soare în timpul copilăriei, poate conduce la dezvoltarea cancerului de piele. De asemenea, un rol major îl poate avea o imunitate slăbită, pigmentul foarte deschis al pielii, istoricul medical  şi  bagajul genetic specific manifestărilor canceroase.  Astfel, pentru a limita riscul dezvoltării formaţiunilor canceroase în cazul copiilor,  este recomandată moderaţia în expunerea solară, precum şi acordarea atenţiei necesare oricărei modificări dermatologice.

0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop