Ce afecțiuni ale unghiilor tratează medicul dermatolog?

Ați observat o schimbare la vreuna dintre unghiile dvs. în ultima vreme? O schimbare a culorii, texturii sau formei poate fi inofensivă, dar poate fi și un semn de boală. Dacă observați oricare dintre următoarele modificări ale unei unghii de la mâini sau de la picioare, este timpul să vă faceți o programare la un medic dermatolog.

1. Melanomul unghiei

Dacă unghia de la mâini sau de la picior are o dungă întunecată sau în schimbare, este timpul să consultați un medic dermatolog pentru un control al cancerului de piele. Acea dungă întunecată ar putea fi melanom, cel mai grav tip de cancer de piele.

Nu orice dungă întunecată este un melanom, dar este întotdeauna bine ca un medic dermatolog să examineze unghia. Depisat devreme și tratat, acesta poate fi singurul tratament de care aveți nevoie.

Dacă nu tratați afecțiunea la timp, tratamentul devine mai dificil.

2. Psoriazisul unghiilor

Psoriazisul este o afectiune a pielii care poate afecta unghiile, cauzând gropi, creste și decolorare. Pielea de sub unghie poate deveni maro-roscat. Pot apărea linii roșiatice. Unghiile se pot sfărâma, despica și separa de piele.

Diverse tratamente, inclusiv fototerapie, medicamente sistemice și injecții cu cortizon, pot ajuta la gestionarea psoriazisului unghiilor.

3. Onicoliza

Dacă o unghie începe să se ridice astfel încât să nu mai fie complet atașată, probabil că veți vedea o decolorare albă.

Acest lucru se datorează de obicei unei răni minore repetate a părții inferioare a unghiei. Pare alb în loc de roz din cauza aerului care pătrunde sub unghie. Alte cauze pentru aceasta pot fi, de asemenea, psoriazisul, infecțiile fungice ale unghiilor (onicomicoza) sau imersia în apa.

Este posibil să aveți nevoie de tratament pentru a elimina o infecție. De asemenea, medicul vă poate oferi câteva sfaturi care pot ajuta noua unghie să crească normal.

4. Unghie inflamată (paronichie)

Dacă aveți roșeață și umflare în jurul unei unghii, este posibil să aveți o infecție. Când este diagnosticat devreme, puteți trata adesea o infecție cu antibiotice. Dacă se formează o rană deschisă, veți avea nevoie de un tratament mai amplu.

Fără tratament, o infecție a unghiilor tinde să se agraveze. Tratamentul vă poate scăpa de durere și sensibilitate și poate ajuta la curățarea infecției.

5. Unghii Pitting

Ați observat vreodată mici depresiuni punctiforme în unghii? Acest lucru se numește unghii pitting. Persoanele care au gropi în unghii pot avea psoriazis sau dermatită atopică.

Tratamentul vă poate ajuta să vă simțiți mai confortabil și să preveniți agravarea afecțiunii.

6. Onicomicoza (ciuperca unghiei)

Atunci când unghiile sunt infectate de o ciupercă, acestea devin adesea mai groase și decolorate. De asemenea, puteți observa fulgi sub unghie, dungi albe sau galbene pe unghie sau sfărâmare la colțul sau vârful unghiei. De asemenea, unghiile se pot despica sau se pot ridica de pe piele.

Când este depistată devreme, o infecție fungică a unghiilor se poate trata cu un tratament antifungic topic.

7. Modificari de culoare ale unghiilor

Dacă unghiile dvs. devin colorate, se îngroașă și par să înceteze să crească, ar putea fi un semn că ceva se întâmplă în interiorul corpului dvs.

  • Galbenul se datorează de obicei unei infecții fungice a unghiilor (onicomicoză). Cu toate acestea, unghiile afectate de psoriazis pot apărea și ele galbene. De asemenea, fumatul poate lăsa unghiile de culoare galbenă. În cazuri rare, poate fi observat „sindromul unghiei galbene” și se datorează unei tulburări de bază care afectează plămânii și limfaticele.
  • Unghiile verzi se datorează de obicei unei infecții bacteriene a unghiilor, precum și unei infecții cauzate de o drojdie numită candida.
  • Colorarea maro poate fi cauzată de medicamente, substanțe chimice din vopselele de păr, lacul de unghii, nicotină, traume, chimioterapie și antibiotice.
  • Culoarea albă a unghiilor poate apărea în familii sau poate fi cauzată de orice afecțiune care duce la niveluri scăzute de proteine ​​în sânge.

8. Onicogrifoza

Acest lucru se întâmplă atunci când unghiile se îngroașă și cresc excesiv. Dacă aveți o boală, cum ar fi psoriazis, ihtioză sau probleme de circulație, este posibil să dezvoltați și unghiile cornului de berbec.

Tăierea și tratarea acestor unghii necesită ajutorul unui medic dermatolog.

9. Spoon Nails (Koilonychia)

Dacă aveți unghii moi și subțiri care se scufundă în mijloc și arată ca niște linguri, este posibil să aveți o deficiență de fier. Obținerea unui diagnostic și tratament adecvat vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.

10. Unghiile clubbing

Dacă observați că unghiile dvs. sunt curbate în jos, este timpul să consulți un medic dermatolog. Unghiile curbate pot fi o trăsătură inofensivă, care rulează în familie. Dar, unghiile curbate pot fi, de asemenea, un semn că aveți o boală în: plămâni, inima, ficat, stomac sau intestin.

11. Unghia încarnată

Când colțul unghiei se curbează în jos în piele, provoacă o unghie încarnată. Unghiile încarnate sunt cele mai frecvente pe degetul mare. O unghie încarnată poate fi cauzată de netăierea unghiei drept, pantofi strâmți, igienă precară, rănire sau chiar o predispoziție genetică.

O unghie încarnată poate fi dureroasă și se poate infecta.

Afecțiunile unghiilor